Fast English Blog

Légy te a saját életed főszereplője!

2017-10-19 |

Előfordult már veled, hogy családi vacsorán nem tudtál felszabadultan ünnepelni, mert azon járt az eszed, hogy másnap fontos megbeszélésed lesz? Megtörtént már veled az, hogy nagyon járt az agyad valamin útközben és nem is emlékeztél rá, hogyan értél haza? Volt már úgy, hogy gondolkodás nélkül odavetettél egy ingerült választ a kérdésre, és utólag megbántad? Ha ismerősek a fenti helyzetek, akkor neked is szól ez a bejegyzés.
Légy te a saját életed főszereplője!

A Fast English számára fontos, hogy kollégái rendszeresen képezzék magukat, legyenek nyitottak az üzleti életben zajló változások és az új irányzatok megismerése iránt.  Ezért is vettünk részt a NYESZE AKADÉMIA szervezésében a Mindfulness tréningen, amit dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus, egyetemi adjunktus tartott.

Mi is az a mindfulness?

A szó maga leginkább tudatos jelenlétnek fordítható. Bár a gyökerei ősi keleti tanokból erednek, a pozitív pszichológia elterjedésével lett egyre népszerűbb, és persze gyorsan beszivárgott az üzleti képzések témái közé is.

Lényegében egy szemléletmód, amit ha igyekszel magadévá tenni, és rendszeresen gyakorlod a tudatos jelenlétet, életed kiegyensúlyozottabb, harmonikusabb lesz.

Hogyan is gyakorold  a tudatos jelenlétet?

Kérhetsz segítséget hozzá szakembertől is, de te magad egyedül is sokat tehetsz a mindennapi működésed során azért, hogy megtanulj jelen lenni a saját életedben. Gyakorolhatod minden szerepedben, mint szülő, társ, barát, szomszéd, vagy éppen mint multinacionális cég vezetője.

Íme, néhány javaslat:

Az időnk nagy részében gondolataink a múlt eseményei körül forognak, vagy az elkövetkezendő feladatainkon agyalunk. Ez azért rossz, mert előhívja a kellemetlen eseményekhez kötődő negatív érzéseket, ezáltal újra átéljük őket, szorongást, negatív stresszt idézve elő.

Ha rajtakapod magad, hogy figyelmed elkalandozott a tevékenységről, amit végzel, és a múltban vagy éppen a jövőbe kalandozott az elméd, akkor állj meg, fogadd el, hogy ez történt, söpörd ki a nem odavaló gondolatokat, és teljes lényeddel, teljes figyelmeddel fordulj újra az aktuális tevékenység felé. Ne add fel, ha nehezen megy, és újra meg újra azt veszed észre, ha máshol járnak a gondolataid. Folytasd a gyakorlást, és majd észre fogod venni, hogy egyre jobban megy.

Sajnos sokszor vagyunk robotpilóta üzemmódban: így készülődünk reggel a fürdőszobában, így kapjuk be az ebédünket, így vezetünk. Automatikusan, anélkül, hogy túl sok figyelmet fordítanánk a mozdulatainkra.

Van kedved kipróbálni, hogy milyen érzés kicsit korábban felkelni, és kapkodás helyett megadni a módját a reggeli készülődésnek? Útközben, papírpohár helyett inkább asztal mellett nyugodtan meginni a reggeli kávét és azt figyelni, milyen szögben süt be a reggeli nap? Ha kezdetnek a reggel túl nagy kihívásnak tűnik a te élethelyzetedben, akkor próbáld meg először például azt, hogy hazafelé séta közben megfigyeled, hogy változik a természet, mekkorát nőttek a növények, mi virágzik éppen, és a szomszéd ugatós kutyája ma milyen hangulatban van.

Tény, hogy sokat 'agyalunk', tervezünk, különböző forgatókönyveket pörgetünk le a fejünkben. Gondolkodunk magunkról, a világról, és a gondolatainkról is. De ha egész nap csak a gondolatainkkal vagyunk elfoglalva, eltávolodunk a valós élettől, amit a tapasztalatainkon keresztül tudnánk átélni.

Lépj ki a valós életbe! Ha eddig csak tervezted, hogy sportolni fogsz, vedd fel a futócipődet és kezdd el! Érezd az izomlázat a vádlidban, a verejtéket a homlokodon. Ha mindig csodálattal és vágyakozva figyelted a hegymászókat a tévében, most hívd fel a barátaidat, nézzetek ki egy hegycsúcsot a Bükkben, és másszátok meg a hétvégén!

Ha végig gondolod a napjaidat, tevékenységeidet, felidézed régen halogatott terveidet, vágyaidat, te mit választanál a tudatos jelenlét gyakorlására? Mi az a kis lépés, amivel elkezdenéd?

Miért is jó neked mindez? Milyen változásokat fogsz észrevenni a mindennapjaidban?

Ha figyelsz magadra, és törekedsz arra, hogy minél többet gyakorold a tudatos jelenlétet az életedben, akkor észre fogod venni, hogy

  • a fizikai állapotod javul, jobban érzed magad a testedben,
  • a negatív stressz csökken a mindennapjaidban,
  • kevesebbszer érzed magad kedvetlennek, jobb lesz a hangulatod,
  • javul a koncentrációs képességed, javul a memóriád,
  • tudatosabban éled meg a pozitív élményeidet,
  • javulnak az emberi kapcsolataid,
  • nem forgácsolja szét az erődet a ,multi-tasking', ezáltal hatékonyságod is nő,
  • nő a bizonytalansággal kapcsolatos toleranciaszinted, csökken a szorongás,
  • a pozitív változások hatására nő az önbizalmad, ami kedvező hatással lesz életed minden területére.

Végezetül figyelmedbe ajánlok egy témához kötődő, gondolatébresztő cikket.

https://www.huffingtonpost.com/entry/mckinsey-sleep_us_56e3345de4b0b25c9181fa48?utm_hp_ref=whats-working

Mostanában olvastam valahol, hogy az ebéd utáni rövid szundikálás előtt közvetlenül célszerű elfogyasztani a kávét. 20-25 perc után fejti ki a hatását, ennyi épp elég az ejtőzésre, és utána hatékony délutánnak nézel elébe. Legalábbis a megfigyelések szerint... Hogy miért is említem ezt? A cikk olvasása után megtudod...

Miért is aktuális téma most a mindfulness, a tudatos jelenlét gyakorlása?

Vége a nyárnak. Újra itt az ősz, aztán jönnek a hideg, nyirkos téli napok... Ideális időszak a magaddal való törődésre, a befelé figyelésre. Csuka be a szemed, amikor illatos fürdőt veszel, és érezd, ahogy a forró víz átmelegíti a tested. Felejtsd el a telefonodat, és fordulj teljes figyelmeddel a gyereked vagy a barátaid felé egy forró csokoládé melletti beszélgetésnél, szagolj bele a levegőbe, amikor az erdőben sétálsz, és figyeld meg a felbukkanó gondolataidat, érzéseidet, a tested által jelzett változásokat. Csak figyelj, és fogadd el, amit tapasztalsz. Ez mind Te vagy, és úgy vagy jó, ahogy vagy.

Egyszóval élj, légy tudatosan jelen a saját életedben!

 

Beczők Adrienn

life and business coach, tréner

Rólunk mondták

<strong>Győrffy Viktória</strong>

Győrffy Viktória
HR Director, Hydro Extrusions Hungary Kft., Székesfehérvár

„Meglepően hatékony módszer a bennünk rejlő ismeretek felszínre emelésében. Növeli az önbizalmat, és a döntéshozatali mechanizmus hatékonyságát az a fajta módszer, hogy mintegy visszatükrözve az általam elmondottakat a hallottak teljesen más, néha új megvilágítást kapnak. Ezáltal egyfajta személyiségfejlesztési vonal is elindul, mert az ember saját maga által kap önmagáról visszajelzést. Aki ezt felismeri és él vele, elindulhat a fejlődés útján akár szakmai, akár személyes vonatkozásban.”

Tarnai Dezső

Tarnai Dezső
KM Manager & HR Director, Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.

A 90–es évek elején a GE magyarországi megjelenése nagy kihívások elé állította vezetői csapatunkat, szakembereinket. Szinte mindannyian gyors sikereket értünk el az amerikai üzleti környezetben, sőt sokan léptünk előre más vegyes vállalatok szervezeteiben a Fast English Kft. munkatársai valós helyzetekre felkészítő és hatékony munkájának, a kiváló módszerek, az önfeláldozó célirányos oktatói munka eredményeként. A hatékony indulást a nyelviskolában egy olyan fejlődés követte, ami miatt a mai napig „nem tudjuk abbahagyni”. Az üzleti kommunikáció terén megismert magas szintű programokon túl, az interkulturális gátak leküzdéséhez, az anyanyelvi gondolkodás hátterének és nyelvi kifejezésmódjának elemzésére számtalan lehetőséget kaptunk. A nyelvi képzés oda fejlődött, hogy vezetési kompetenciáim fejlesztését angol nyelven művelhettem kiváló tanáraim, a coach –ok segítségével. Ez a GE után a Knorr-Bremse közúti és vasúti üzletágában egyaránt hatalmas támogatást adott munkatársaim és saját magam eredményességében is.

Wolf András

Wolf András
Üzletág igazgató, Qualysoft Zrt.

Olyan nyelvi képzést kerestem, ahol munkám mellett képes vagyok az üzleti angol nyelvvizsgát megszerezni. Az LCCI nyelvvizsgára a Fast English magas szakmai és üzleti tudású oktatóival készültem fel. Igényeimnek megfelelően állították össze az oktatási napokat és a tananyagot, figyelve arra, hogy munkától minél kevesebb időt vonjon el a képzés. Mind nyelvi, üzleti szakmai tudásukat, mind rugalmasságukat kiemelve nagyon szívesen ajánlom másoknak is a Fast English-t, ha munkájukhoz, vizsgájukhoz igazán hatékony nyelvi támaszt keresnek.

Gyenes Ivett

Gyenes Ivett
HR Specialista, Sió-Eckes Kft.

A Fast English angol nyelvi prezentáció tréningjeit szervezőként és résztvevőként is ismerem. Az előkészítés során minden gördülékenyen zajlott, végtelenül rugalmasan kezelték a kéréseinket. A tréningek során hasznos, a mindennapi életben jól alkalmazható technikákkal lettünk gazdagabbak, a rengeteg gyakorlati feladat pedig segített, hogy ezek rögzüljenek is.

Almási Judit

Almási Judit
Kisvállalati Ügyfélmenedzser, Vodafone Zrt.

Nagyon örülök, hogy részese lehettem ennek a különleges szakmai kapcsolatnak. Kitűnő iránymutató, a bennem rejlő megoldásokra kiválóan rávezetett úgy, hogy közben magaménak éreztem a sikert. Teljes figyelemmel és elhivatottsággal fordult felém, empátiával azonnal megérezte, hogy mikor mire kell koncentrálnunk. (Coaching)

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Tisztelt Partnereink és Érdeklődők!

Tegye fel kérdését az űrlapon, vagy írjon nekünk emailt!

Fast English csapat - training@fastenglish.hu

Vállalati nyelvtanfolyamok 7 nyelven

Általános nyelvi képzés

Válasszon olyan nyelvoktatást, ami azonnal használható tudást nyújt! 7 nyelv, 12 nyelvi szint az Európai Keretrendszer szintjeinek megfelelően.

Bővebben »

Üzleti angol, német, francia, spanyol, orosz

Üzleti nyelvi képzés

Vegyen részt olyan szakmai nyelvi képzésben, amivel sikeres lesz nemzetközi színtéren! Az adott iparágra és a vállalatra jellemző üzleti nyelvi helyzetek megoldására készítjük fel.

Bővebben »

Szakmai angol és német

Üzleti szaknyelvi képzés

Kihívások érik az üzleti életben? Munkáját idegen nyelven is képviselnie kell? Szakterületén nemzetközi csapatba került? Üzleti-szaknyelvi képzésünk Önnek szól.

Bővebben »
Fast English Oktató Kft.

Iroda: 1134 Budapest, Dózsa György út 150.
Telefon: +36 30 960 30 66, +36 1 339 82 49
Email: training@fastenglish.hu

A Fast English hazánk egyik vezető üzleti angol nyelvtanfolyam szolgáltatója. Céges angol nyelvoktatás, üzleti nyelvi képzés, irodai angol, üzleti szókincs fejlesztés mellett szakmai angol és vezetői kommunikáció a fő profilunk.
Communication for business

Adatkezelési tájékoztató

Cookie szabályzat

Jogi nyilatkozat

Adatkezelési tájékoztató – nyelvtanárnak jelentkezők részére

céges angol nyelvoktatás | üzleti coaching | céges angol nyelvtanfolyam | üzleti nyelvoktatás | vállalati angol | üzleti angol | üzleti angol nyelvtanfolyam | business English course | kihelyezett nyelvtanfolyam | nyelvi coaching | állásinterjú angolul | nyelvi audit | céges nyelvoktatás | telefonkonferencia angolul | interkulturális képzés | online céges angol nyelvoktatás | üzleti angol nyelvtanfolyam | céges nyelvoktatás

Amega Web Technology